wtorek, 18 czerwca 2013

Zastosowanie słodzika Aspartam

W dwudziestym pierwszym wieku ludzkość posiada dostęp do szerokiej i niezwykle bogatej oferty różnorodnych produktów i artykułów spożywczych, które jednak bez dodatku cukru nie cieszyłyby się tak dużym zainteresowaniem czy popularnością. Cukier jest bowiem jednym z podstawowych, często wręcz najważniejszych elementów składowych danego wyrobu spożywczego i wielu osobom trudno wyobrazić sobie bez niego życie. Zdaniem specjalistów do spraw żywienia, dietetyków i naukowców cukier jest jednak odpowiedzialny za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy próchnica zębów, dlatego producenci żywności poszukują nowych rozwiązań i możliwości.

Obecnie jednym z najpowszechniejszych rozwiązań na rynku artykułów spożywczych jest słodzik, znany pod marką aspartam. Słodzik aspartam, wykorzystywany przez coraz liczniejsze rzesze i grupy producentów artykułów spożywczych, ma ogromne i szerokie zastosowanie. Słodzik aspartam wykorzystuje się przede wszystkim jako zamiennik cukru czyli sztuczny dodatek słodzący do napojów gazowanych, słodyczy, wyrobów piekarniczych i ciastkarskich, przetworów mlecznych, płatków śniadaniowych jak również produktów dietetycznych ze względu na niską, minimalną kaloryczność. Słodzik można także znaleźć w zimnych deserach, sokach owocowych występujących w postaci różnorodnych koncentratów, lukrach i nadzieniach, polewach, napojach bezalkoholowych, herbatach oraz wielu innych. Na rynku artykułów spożywczych bezustannie pojawiają się nowe produkty, w których wykorzystuje się coraz powszechniejszy środek spożywczy jakim jest aspartam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.