W dwudziestym pierwszym wieku ludzkość posiada dostęp do szerokiej
i niezwykle bogatej oferty różnorodnych produktów i artykułów
spożywczych, które jednak bez dodatku cukru nie cieszyłyby się
tak dużym zainteresowaniem czy popularnością. Cukier jest bowiem
jednym z podstawowych, często wręcz najważniejszych elementów
składowych danego wyrobu spożywczego i wielu osobom trudno
wyobrazić sobie bez niego życie. Zdaniem specjalistów do spraw
żywienia, dietetyków i naukowców cukier jest jednak odpowiedzialny
za powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy
próchnica zębów, dlatego producenci żywności poszukują nowych
rozwiązań i możliwości.
Obecnie jednym z najpowszechniejszych
rozwiązań na rynku artykułów spożywczych jest słodzik, znany
pod marką aspartam. Słodzik aspartam, wykorzystywany przez coraz
liczniejsze rzesze i grupy producentów artykułów spożywczych, ma
ogromne i szerokie zastosowanie. Słodzik aspartam wykorzystuje się
przede wszystkim jako zamiennik cukru czyli sztuczny dodatek słodzący
do napojów gazowanych, słodyczy, wyrobów piekarniczych i
ciastkarskich, przetworów mlecznych, płatków śniadaniowych jak
również produktów dietetycznych ze względu na niską, minimalną
kaloryczność. Słodzik można także znaleźć w zimnych deserach,
sokach owocowych występujących w postaci różnorodnych
koncentratów, lukrach i nadzieniach, polewach, napojach
bezalkoholowych, herbatach oraz wielu innych. Na rynku artykułów
spożywczych bezustannie pojawiają się nowe produkty, w których
wykorzystuje się coraz powszechniejszy środek spożywczy jakim jest
aspartam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.